Řeznictví v Jablonci nad Nisou prodalo dvě tuny masa se salmonelózou
JABLONEC NAD NISOU - Na českém trhu se objevila zásilka 3,6 tun chlazeného kuřecího masa původem z Polska, obsahujícího bakterie Salmonella Enteritidis. V rámci doetřování případu bylo zjitěno, e maso v ČR prodávala jako nebalené ve své prodejně v Jablonci nad Nisou firma Karapetjan.
Podle tiskové zprávy Státní veterinární správy (SVS) obdrela tuto informaci prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.
Přestoe vzhledem k datu spotřeby (31. 1. 2017) ji není maso v trní síti, můe se část inkriminované are nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto povauje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.
Informaci o moném výskytu nebezpečné zásilky na společném trhu EU vloilo do systému RASFF Nizozemsko, kam také maso od polského dodavatele směřovalo a kde bakterii v mase zjistili.
SVS zároveň při následném etření zjistila, e větí část masa firma Karapetjan prodala v nebalené podobě ve své podnikové prodejně v centru Jablonce nad Nisou.
Identifikace výrobku:
- kuřecí prsní řízky chlazené, nebalené, prodávané ve dnech 25. 27. 1. 2017
- kuřecí spodní stehna chlazená, nebalená, prodávaná ve dnech 25. 27. 1. 2017
- kuřecí stehna chlazená, nebalená, prodávaná 25.1 a 27. 1. 2017
- místo prodeje: Řeznictví a uzenářství Karapetjan s.r.o., Dolní náměstí 612/10, 466 01 Jablonec nad Nisou
V době kontroly provedené úředními veterinárními lékaři bylo v mrazírně prodejny uloeno celkem 1 263 kg kuřecího masa z uvedené zásilky v mraené formě a bude zlikvidováno v asanačním podniku. Zákazníci, kteří by maso z uvedené zásilky měli náhodou doma ve svých mrazničkách, jej mohou vrátit v místě prodeje.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také pinavých rukou).
Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potíemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroeni vak mohou být zejména starí lidé, nemocní či malé děti hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvlátní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovně dodrovat vekerá hygienická pravidla.